lördag 22 mars 2014

Till Portugal via Gibraltar

19/3 Så var det dags för sista joggingrundan på strandpromenaden i Fuengirola. Tog farväl av våra grannar. Dom skulle cykla till loppisen bakom kastellet. Synd att missa det men vi kan ju inte vara överallt!
Tog sikte på Gibraltar istället. Efter lång tids köande kom vi fram till berget. Här fick vi visa passen innan vi körde in. Innanför taggtråd och grindar är det brittisk mark. Poliser i vartenda hörn och polisbåtar i vattnet. Att köra med husbil runt klippan var inte att rekommendera! Väldigt trångt och svårt med mötande turistbussar. Det gick linbana till toppen där aporna fanns men vi nöjde oss med att betrakta på lite avstånd.
                       Gibraltar

Efter några timmars körning övernattade vi på en gratis stor parkering med många husbilar nära stranden, Sanlucar de Barrameda. Perfekt övernattningsplats.

                     Parkering vid stranden, Sanlucar de Barrameda

20/3 För att komma vidare mot Portugal fick vi köra en lång omväg för att komma förbi nationalparken söder om Sevilla. Här fanns gott om storkar, flamingo och vita hägrar längs vägen. Kom till Portugal på eftermiddagen. Här ställde klockan om sig och vi vann en hel timma! Åkte till Fuseta och ställde oss på Parque campino. En liten välordnad camping och billigare än Spanien. Här gick också att tömma gråvattnet, vilket vi inte hittat möjligheter till i Spanien. 


                          Hamnen i Fuseta bredvid Parque Campismo

21/3 Tog en heldags guidad båttur med ribbåt. Ett portugisiskt par gjorde oss sällskap. De pratade god engelska liksom vår trevlige guide. Vi åkte ut när det var lågvatten och fick se alla mussel och ostronodlingar. Männen var ute och pysslade om burar och nät. Full aktivitet. Vi körde ut mellan sandreven som bildade laguner. Dessa ändrade utseende allteftersom sanden flyttade sig. Längst ut var sandön bevuxen med kaktusar, kryddor och torktåliga växter. Därför var denna ö permanent och bebodd av ca 1000 människor som livnärde sig av fisket.

                                       Båttur ut till Ria Formosa

Här fanns också en restaurang som vi gjorde ett stopp på. Våra portugisiska nyvunna vänner fick välja av menyn till oss. Det blev lingueiro, decimeterlånga musslor kokta i olja och vitlök. Därefter grillad hel fisk och sallad. Mycket gott!

                                     Musselliknande förrätt

                                Anna och José hjälper oss med fisken

På hemvägen var all aktivitet på sandöarna över. Öarna syntes inte längre för nu var det högvatten. Vattnet styr deras tillvaro helt. En fantastisk dag är slut, denna kommer vi att minnas! 
                                                I väntan på högvatten


1 kommentar:

  1. Det äts vel mye fisk i Portugal? Härlig resa.God fortsätning

    SvaraRadera